Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Blåbärskaka i långpanna med smultopp

Fika i trädgården

Äntligen finns det rikligt med blåbär i skogen! Jag har inte varit inne och plockat ännu. Senast jag var där hade jag bebis i bärsele och då är det svårt att sitta hukad över blåbärsris och plocka. Jag ska försöka dra in med vagnen i skogen så att jag kan få ägna mig åt något av det bästa jag vet: Plocka blåbär. Barnen har dock varit inne i några omgångar och av deras blåbär har jag bland annat bakat denna blåbärskaka i långpanna. I detta inlägg delar jag med mig av receptet på den.

Denna blåbärskaka är en kombination av just blåbärskaka och smulpaj. Den har en botten av sockerkaksliknande karaktär, därefter ett lager av blåbär och slutligen smuldeg på toppen. För min del skulle det kunna vara mindre av sockerkaksbotten och mer av smulpajsdegen. Ska nog justera det till nästa gång jag bakar. Här får du receptet på hur den är tänkt att baka och jag tror inte att du kommer bli besviken.

Servera den gärna med vaniljsås eller kanske vaniljglass.

Blåbärskaka i långpanna – recept

12 bitar

  • 3,5 dl strösocker
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2/3 msk bakpulver
  • 180 gram rumsvarmt smör
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 5 dl blåbär
Blåbärskaka i långpanna

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och rör ihop allt till en smuldeg. Mät upp 4 dl av smuldegen och lägg över den i en annan bunke.

Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en jämn och fin smet.

Ta fram en ugnsfast form eller långpanna, som är ca 20 x 28 centimeter. Kläd in den i bakplåtspapper. Häll i smeten från den stora bunken. Strö blåbär jämnt över smeten. Strö slutligen smuldegen från den andra bunken över blåbären.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 minuter. Alla ugnar är olika och det kan därför ta olika lång tid. Känn efter med en sticka att kakan inte är kladdig.

Låt kakan svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv.

Servera och njut!

Blåbärskaka med smultopp
Blåbärskaka i långpanna

Nyplockade blåbär från skogen, som förgyller en nybakad kaka. Kan det bli somrigare än så?

Blåbärskaka med smultopp - recept

Det finns mycket annat gott att göra av blåbär. Utöver denna blåbärskaka i långpanna gjorde jag också ugnsbakad gröt med blåbär. Så gott det med!

>>> Kolla in denna länk så hittar du fler goda blåbärsrecept! <<<

Lämna en kommentar

Annons
Annons