Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Fyra månader efter förlossningen: Såhär mår jag nu

4 månader efter förlossning

Om fyra dagar blir vår bebis fyra månader. Det är galet hur snabbt tiden går, samtidigt som det känns som att hon alltid har varit hos oss. Att vi är förbi den allra första tiden är på ett sätt skönt, även om jag konstant vill stoppa tiden då jag njuter så av denna fas i livet. Men de allra första veckorna är det trots allt tuffa för mammakroppen och jag är tacksam över att vara förbi den första tiden med läkning av såret från kejsarsnittet och trött kropp. Här berättar jag om hur jag mår i kroppen såhär fyra månader efter förlossningen.

Mitt status fyra månader efter förlossningen

Eftersom det blev ett akut kejsarsnitt vilade jag från vanlig träning i åtta veckor. Det enda jag ägnade mig åt under dessa åtta veckor var promenader och knipövningar. När jag så efter nästan två månader började dra i gummibandet och göra enkla styrkeövningar hemma var det en sådan befrielse. Tänk att jag tränade igen!

Sedan dess har jag hållit igång med träningen och jag har kunnat avancera den allt eftersom. Nu har jag tränat i två månader och känner alltmer hur min forna form börjar komma tillbaka. Jag är fortfarande försiktig med vad jag tränar och jag känner in med kroppen hela tiden. Men jag är väldigt tacksam över hur pass mycket jag redan kan träna.

4 månader efter förlossning
4 månader efter förlossning

Såhär tränar jag just nu:

  • Fem dagar i veckan kör jag ett träningspass av något slag. Detta är vad jag är van vid sedan innan förlossningen och jag upplever att kroppen orkar med det.
  • Jag varvar lättare styrketräning med pulsövningar och ett eller annat löppass. Jag väver också in en del rörlighetsträning då det är viktigt att få in. När det kommer till löppassen så sker de med stor försiktighet. Jag joggar en kortare sträcka och stannar om det inte känns bra.
  • Jag undviker fortfarande höga hopp, Burpees och liknande övningar. Kanske skulle jag klara det, men jag avvaktar med att påfresta kroppen så mycket.
  • Jag promenerar varje dag, oavsett väder. Målet är att gå minst 15 000 steg om dagen i snitt och det lyckas jag med varje vecka.
  • Mina två vilodagar från hårdare träning är viktiga för mig. Kroppen behöver denna återhämtning för att orka med träningsdagarna och för att bygga upp sig.

Tips till dig

Om du befinner dig i en liknande situation efter en förlossning vill jag inte att du tar efter mig. Vi är alla olika med olika kroppar och olika förutsättningar. Det du ska ta efter mig är att känna in hur din kropp mår och hur den orkar med och svarar på träning.

Vi mår alla bra av att träna, men det är olika hur pass hårt och mycket vi kan träna.

Ta träningen steg för steg och addera något nytt varje vecka. Se hur kroppen svarar på det och anpassa träningen därefter. Gällande löpning och hopp kan många av oss behöva vänta länge innan vi börjar med det. Rekommendationen är att avvakta med löpning i minst tre månader efter förlossningen. Och när du börjar löpträna börja försiktigt. Tänk också på att undvika löpning i nedförsbackar till en början. Detta för att inte belasta din bäckenbotten för hårt.

4 månader efter förlossning

Jag är tacksam för att min kropp har orkat med tre graviditeter, en vaginal förlossning och två akuta kejsarsnitt samt att den har kommit tillbaka varje gång. Kroppen är fantastisk och det finns all tid i världen till att träna mer avancerad träning. Så ta det varsamt! Det säger jag både till dig och mig.

Läs också:

Lämna en kommentar

Annons
Annons