Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Bara 3 procent av Sveriges barn lever hälsosamt

Jag blir så ledsen när jag läser Generation Peps rapport från april i år att bara 3 procent av Sveriges barn och unga lever hälsosamt. Det är verkligen alldeles för få!

Hälsoundersökning barn: Om Sveriges barn och hälsa

Generation Pep har sedan 2019 släppt en årlig rapport om barns och ungdomars hälsa. Tyvärr ser utvecklingen för den inte bra ut. Barn och ungdomar rör på sig för lite och äter för lite av det kroppen mår bra av för att deras hälsa ska ses som bra nog. Här berättar jag mer om vad man har sett i den senaste rapporten från 2023.

Endast 2 procent av barn och ungdomar rör sig enligt rekommendationen

Redan från fyra års ålder syns en skillnad mellan könen då det är en högre andel flickor än pojkar som inte når rekommendationen. Här kan du läsa vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar när det kommer till fysisk aktivitet.

Det är endast hälften av alla barn och ungdomar som går eller cyklar till skolan eller förskolan.

25% av barn och ungdomar går inte på en organiserad fysisk aktivitet på fritiden. Ju lägre inkomstnivå hushållet har desto vanligare är det att barnen och ungdomarna inte går på en fysisk aktivitet.

Blomplockarpromenad med barn

Mina tankar om barns fysiska aktivitet

Barn och unga ska röra på sig. De ska leka, cykla, sparka boll, vara utomhus och ha kul. Uppenbarligen ser det inte ut så i dagens samhälle och det är en så tråkig utveckling. Vi får ofta tjata på våra barn att gå ut och det är alldeles för sällan man ser barnen i vårt område vara ute på gatorna och leka.

Jag tror dock att våra barn tillhör de 3 procenten som rör sig tillräckligt eller åtminstone ligger väldigt nära. De cyklar till och från skolan varje dag. De går på fysiska aktiviteter flera gånger i veckan. De tycker om att röra på sig och har lätt för det. Men som sagt, ibland behöver vi vara på dem ganska mycket för att de ska ta sig ut.

Jag tror att det är viktigt att vi som föräldrar gör saker tillsammans med barnen, som främjar rörelse och utomhusliv. Att cykla tillsammans, gå på skogsutflykter eller sparka boll med varandra är aktiviteter som är bra för både barn och vuxna. Och visst är det härligt att röra på sig tillsammans?!!

Endast en bråkdel äter frukt och grönsaker enligt kostråden

Färre än 10 procent av Sveriges barn och ungdomar följer Livsmedelsverkets kostråd för frukt, grönsaker och fisk. Barn och ungdomar äter i genomsnitt hälften av den rekommenderade mängden frukt och grönsaker per dag och mindre än hälften äter grönsaker varje dag. Här kan du läsa mer om Livsmedelsverkets kostråd.

Mina tankar om barns kostvanor

Det är tragiskt att det generellt sätt äts så dåligt hos barn. Frukt, grönsaker och rotfrukter är ju fantastiska råvaror, som barn kan lära sig att tycka om, om inte annat. Återigen har vi föräldrar ett ansvar här. Det är vi som behöver servera goda och lockade måltider, som är näringsriktiga. Det är vi som behöver sätta förbud mot läsk, saft, godis och snabbmat på vardagar. Det är vi som behöver föregå med gott exempel och äta bra mat själva.

Vi har de senaste dagarna pratat mycket om denna rapport hemma hos oss. För barn behöver veta vad som är bra mat och vad som inte är bra mat. Åtminstone när de är så pass stora som våra äldsta barn är (9 och 12 år). Vi har tillsammans pratat om hur vi ska göra för att de ska få i sig ännu mer grönsaker och frukt. Sedan vi började prata om det märker jag genast en skillnad.

Dotterns kommentar igår efter skollunchen:

Jag tog två knytnävar med grönsaker på lunchen idag.

Idag ska sonen följa med mig till mataffären när jag ska veckohandla. Det brukar han annars aldrig vilja göra. Nu gör han det för att han vill vara med och välja grönsaker och frukt. Så härligt!

Att engagera barnen och ungdomarna i matlagningen hemma är ett bra sätt att få dem att äta på. Se till att laga mat från grunden i den mängd det går, ha alltid ett antal olika grönsaker till maten och ät fisk 1-2 gånger i veckan. Svårare än så behöver det inte vara!

Trenden med ökad skärmtid består

30 procent av tonåringarna spenderar fem timmar eller mer per dag framför en skärm. Och detta är utanför lektionstid. Många barn sitter också flera timmar per dag framför en skärm. Att skärmanvändandet ökade under pandemin är inte konstigt, men efter pandemin har den fortsatt på samma nivå. All denna skärmtid tar tid från när barn och unga skulle kunna vara utomhus och röra på sig istället.

Mina tankar om barns skärmanvändande

Hemma hos oss är det ett evigt tjat om att släppa skärmen och det är ett så tråkigt tjat, både för oss föräldrar och barnen. Vi har satt gränser för hur mycket skärm de får använda per dag. Men vissa dagar lyckas de använda mer ändå. Jag kan tycka att det är okej om det är dåligt väder ute och så länge de har rört på sig under dagen. Men dagar när solen skiner och det är fint väder är det inte okej att sitta inne med en skärm!

Det är en tråkig utveckling vi ser med dessa skärmar och det gäller även för vuxna. Jag tror att de flesta av oss behöver regler kring hur mycket vi får använda skärm då det lätt skenar iväg annars. Och många är idag beroende av sina skärmar.

Det finns mycket att säga om detta, men det viktigaste återigen är att prata om det och komma överens om ett förhållningssätt. Låt barnen vara med i att sätta upp regler och hjälp dem att förstå hur illa det kan vara om man sitter still vid skärmen för mycket.

>>> Här kan du läsa mer om hur jag ser på att vara en hälsosam förebild för sina barn. <<<

Lämna en kommentar

Annons
Annons