Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Morgonpigg

Morgonpigg

Jag är en morgonpigg människa och går alltid upp ur sängen direkt när alarmet låter. Det där med att snooza tror jag inte på alls då det bara gör mig tröttare och segare. Imorse gick jag upp klockan fem, inte av alarmet i och för sig, utan av att bebis hade kissat igenom i vår säng. Kanske inte det roligaste uppvaknandet, men jag kände mig pigg redan då så jag såg ingen anledning till att försöka somna om.

De första tidiga timmarna på dygnet är mina bästa och i detta inlägg berättar jag mer om varför de är det. Jag skriver dessutom om varför det är hälsosamt att vara morgonpigg.

Jag älskar att vara morgonpigg

På vardagarna ringer mitt alarm 05.30 och ibland till och med 04.45. Nuförtiden väcks jag av bebis istället, men oavsett har jag aldrig någonsin ångrat att jag har gått upp så pass tidigt. Timmarna på morgonen är som sagt mina bästa på dygnet.

Detta är varför jag älskar att vara en morgonmänniska:

  • Eftersom det oftast är jag som går upp först i familjen får jag mig en stund med värdefull egentid där i arla morgonstund. Nuförtiden är visserligen bebis ofta med, men ändå. Det känns som egentid då också.
  • Den tidiga morgonen är tyst och rofylld. Därför älskar jag att starta dagen med motion utomhus. Att få frisk luft och rörelse samt vara själv med sina tankar är så värdefullt.
  • Varje morgon är en ny start med nya möjligheter. Jag älskar den fräschhet som jag har i hjärnan på morgonen. Det ofta just då som jag får de mest kreativa idéerna och bästa motivationen till att ta mig an utmaningar och problem.

Nu på hösten när solen inte går upp lika tidigt som den gör på sommaren finns det ju en chans att få njuta av en vacker soluppgång om man går ut strax efter man har gått upp. På bilden ovan njuter jag av en vacker soluppgång på Kungsholmen efter att ha sprungit en sträcka. Snacka om ljuvlig start på dagen!

morgon och soluppgång i april
En extra vacker lämning av barn på skolan i arla morgonstund.

Hälsofördelar med att vara morgonpigg

Studier visar på att det finns vissa hälsofördelar med att vara morgonpigg.

Att stiga upp tidigt på morgonen kan till exempel ge ett visst skydd mot depression. En förklaring till det kan vara att morgonmänniskor helt enkelt är folk med generellt hälsosammare livsstil, som i längden ger dem ett skydd mot depression. Morgonpigga äter möjligtvis hälsosammare, rör på sig mer och mår på det stora hela fysiskt bra. Det finns alltså inga tydliga belägg för det, men det verkar finnas en koppling mellan morgonpigg och hälsosam.

En annan studie visade att kvällspigga personer visade sig vara mer insulinresistenta än de morgonpigga. Detta innebär att de kvällspiggas kroppar behöver mer insulin för att sänka kroppens blodsockernivåer. Deras kroppar visade sig också föredra kolhydrater som energikälla framför fett. Forskarna fann även att de morgonpigga var mer fysiskt aktiva och hade bättre kondition än de kvällspigga, som var mer stillasittande.

Oavsett om det är hälsosammare eller inte älskar jag att vara morgonpigg. Och jag ser till att nyttja de tidiga timmarna väl för jag vet att på kvällen är jag för trött för att orka träna eller tänka ut smarta saker med hjärnan.

Lämna en kommentar

Annons
Annons