Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

De tre viktigaste hälsofaktorerna

De tre viktigaste hälsofaktorerna

Det finns en hel del vi kan göra för att må bra. Det är vi nog alla medvetna om. Men visste du vilka som är de tre viktigaste faktorerna för att må så bra som möjligt? Om inte tycker jag att du ska läsa detta inlägg dr jag berättar om dessa tre hälsofaktorer.

Tre viktiga hälsofaktorer

Jag lyssnade nyligen till Anders Hansen, läkaren bakom böcker som Skärmhjärnan och Depphjärnan, när han pratade om dessa tre faktorer. Han menar att det är tydligt i forskningen att just dessa tre är de faktorer som bäst kan hjälpa oss att må bra.

Fysisk aktivitet 

Först ut har vi fysisk aktivitet. Vi behöver röra på oss varje dag och komma upp i puls några gånger i veckan för att må bra. När vi gör det förlänger vi livet och gör det till ett friskare liv.

Det gäller att prioritera rörelse och motion. Och när man gör det blir man ju inte lika sugen på skräpmat och godis. Chansen är alltså större att vi då äter bra och näringsrik mat i större utsträckning.

Sova i trädgården
Min favoritsovplats på sommaren: I paviljongen i trädgården

Sömn

En annan minst lika viktig faktor är sömnen. Vi behöver sova tillräckligt mycket för att kroppen ska orka hålla sig frisk. Det är individuellt hur mycket sömn per dygn man behöver så det gäller att hitta sitt behov och följa det.

Tjejhelg på Kyrkesund, Tjörn

Sociala kontakter 

Utöver dessa två faktorer är sociala kontakter en viktig sådan. Vi behöver träffas fysiskt med de som vi tycker om och trivs med. Människor som har fina sociala kontakter är ofta lyckligare och lever ofta längre. Så värdesätt dina nära och kära samt vårda de relationerna!

Skärmen är boven för dessa hälsofaktorer

När jag reflekterar över dessa tre viktiga faktorer för att må bra inser jag att dagens skärmar ofta är boven till att vi får för lite av dem.

Det är lätt hänt att soffan framför en Netflix-serie är mer lockande än en löptur. Många fastnar framför en skärm på kvällen och låter det gå ut över sömnen. Och det är vanligt att människor scrollar sociala medier istället för att gå ut och umgås med sina vänner.

I samtidiga dessa fall gäller det att bestämma sig och inte låta skärmen ta denna plats. Se till att prioritera din fysiska aktivitet, din sömn och dina sociala relationer istället och du kommer må bättre!

Lämna en kommentar

Annons
Annons