Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Frisk luft och dagsljus varje dag

Frisk luft på promenaden

Vi vet alla att frisk luft får oss att må bättre. Kroppen behöver det för att hålla sig pigg, alert och hälsosam. Att komma ut i dagsljus är det allra bästa. Nu på vinterhalvåret är det svårare att få just det. I detta inlägg vill jag belysa hälsofördelarna med frisk luft och vad du kan göra för att maximera din dos av dagsljus och frisk luft.

Hälsofördelar med frisk luft

Tänk dig att du skulle bo i ett land där luften inte var ren eller där du inte fick komma ut varje dag. Visst skulle det vara hemskt? Här i Sverige har vi ett privilegium med den rena luft vi har. Ändå är det inte alla som tar sig ut i den friska luften varje dag. Något som för mig är en självklarhet.

Den friska utomhusluften är bra för dig på grund av att:

  • den rensar ut bakterier.
  • den ger en bättre syreupptagningsförmåga.
  • den minskar risken för stroke, hjärtsjukdomar, lungcancer och astma.

Att vara utomhus och andas frisk luft känns dessutom bra. Och visst håller du med om att du mår bättre av att ha vistats ute en stund?!

Hur får vi till frisk luft och dagsljus varje dag?

Som med mycket annat handlar det om att bestämma sig. Under sommarhalvåret har du ju så gott som hela dagen på dig att ge dig ut i dagsljus. Men nu på vinterhalvåret behöver du vara mer kreativ. Här får du mina tips på vad du kan göra för att komma ut i dagsljuset:

  • Ta en promenad på lunchen. Kanske äter du på restaurang? Planera gärna att gå till en restaurang lite längre bort så att utomhusvistelsen blir längre.
  • Ge dig själv en paus mitt på dagen och gå ut. Varför inte sätta sig med kaffekoppen ute istället för att fika i fikarummet eller köket?
  • Transportspring eller transportcykla till och från jobbet. Försök att anpassa tiderna för det så att det är ljust då.
  • Tanka mycket utomhustid på helgerna eller när du är ledig. Nyttja dagen till att fixa med saker utomhus, gör en utflykt i skogen, promenera, cykla eller lek med barnen i en lekpark. Bara fantasin sätter gränser!

Hoppas att du har fått med dig några tips och att du maxar din tid utomhus i dagsljus så mycket som du kan!

>>> Här kan du hitta förslag på olika aktiviteter att göra utomhus. <<<

Lämna en kommentar

Annons
Annons