Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Kalljästa grova frallor

Kalljästa grova frallor

Att göra en bröddeg för att låta den jäsa i kylen över natten är så smart. Då kan du ta fram den på morgonen och göra gott bröd snabbt, som du sedan kan njuta av till frukosten eller brunchen. Här kommer ett recept på kalljästa grova frallor, som jag gjorde för några veckor sedan när vi hade min syster över på brunch.

Nybakat bröd är ju alltid gott och dessa små frallor smakar väldigt bra med en klick smör och en god ost.

Kalljästa grova frallor – recept

24 stycken

Dessa fiberrika frallor är saftiga och mjuka. Vi åt dem som sagt till en brunch, men de passar lika bra till frukost, mellanmål eller på buffén. Om du inte vill låta dem jäsa över natten går det bra att hoppa över nattjäsningen. Låt i sådant fall degen jäsa i ungefär 50 minuter i rumstemperatur istället.

Ingredienser:

 • 50 gram jäst
 • 6 dl mjölk
 • ½ dl rapsolja
 • 2 tsk salt
 • 2 dl grahamsmjöl
 • 3 dl fint rågmjöl
 • 9–10 dl vetemjöl
 • till garnering: solrosfrön

På kvällen: Värm mjölken till fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Ta lite mjölk i taget och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl. Just vetemjölet tillsätter du lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den sedan jäsa övertäckt i kylen över natten.

På morgonen: Knåda ihop degen och dela den i fyra bitar. Dela varje fjärdedel i sex lika stora bitar. Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ungefär 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla frallorna med vatten och strö över lite solrosfrön.

Grädda dem mitt i ugnen i 9–12 min. Tiden är olika beroende på vad du har för ugn.

Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Kalljästa grova frallor
Kalljästa grova frallor

Njut dessa grova frallor så nybakade som möjligt. Då är de som allra godast!
Vi dukade alltså upp till brunch när vi åt dessa kalljästa grova frallor. På brunchen serverade vi:

 • Äggröra
 • Stekt bacon och prinskorvar
 • Pannkakor med vispad grädde och banan
 • Goda pålägg och grönsaker
 • Smoothie på kvarg, jordgubbar och mango

Mums vad gott allt var och vad mätta vi blev!

>>> Kolla in fler goda brödrecept här. <<<

Lämna en kommentar

Annons
Annons