Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Vegetarisk Tikka Masala

Vegetarisk Tikka Masala

Sedan jag var i Indien i en månad när jag var 18 år har jag älskat indisk mat. Den är såklart godast att äta i landet, men det går också att laga god indisk mat själv. Det här galet goda receptet på vegetarisk Tikka Masala har jag inspirerats av från min kollega Emilia, som driver bloggen Matinspo. Nyligen gav hon ut boken Billiga veckan och där finns receptet på hennes Tikka Masala med kikärtor med.

Här får du min version av denna kryddstarka och härliga indiska rätt.

Vegetarisk Tikka Masala med Naanbröd – recept

4 stora portioner

 • 2 paket kokta kikärtor á ca 380 gram
 • 1 gul lök
 • 3-4 vitlöksklyftor
 • 1 msk paprikapulver
 • 2 msk garam masala
 • 1 tsk chilipulver
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 1 paket krossade tomater á 400 gram
 • 3 dl vispgrädde
 • rapsolja till stekning
 • salt och svartpeppar

Naanbröd:

 • 1 paket torrjäst á 14 gram
 • 1 tsk strösocker
 • 1 1/4 dl vatten
 • 1 1/4 naturell yoghurt med 3% fetthalt
 • 1 msk rapsolja + extra till stekning
 • 5 dl vetemjöl + extra till utbakning
 • 1 tsk salt

Vitlökssmör:

 • 25 gram rumstempererat smör
 • 1 vitlöksklyfta

Till servering:

 • Ris av valfri sort. Jag valde havreris.
Vegetarisk Tikka Masala

Börja med att förbereda bakningen av Naanbrödet. Värm vattnet till 50 grader. Blanda jäst och socker med det varma vattnet i en bunke. Täck bunken och låt jästen aktiveras i ungefär 10 minuter.

Blanda jästblandningen med yoghurt och olja. Tillsätt sedan lite mjöl och gången samt vänd i saltet. Knåda ihop till en smidig deg. Låt gärna degen gärna vara mer åt det klibbiga hållet. Låt den jäsa i 45-60 minuter under en bakduk.

Medan degen jäser kan du börja med att laga Tikka Masalan. Sila av kikärtorna. Tärna lök och finhacka vitlöken. Blanda alla kryddor i en liten skål.

Fräs lök och vitlök i oljan tills löken mjuknat en aning. Tillsätt kryddorna, smula ner buljongen och fräs lite till. Vänd i de finkrossade tomaterna. Låt alltsammans puttra i 8-10 minuter. Vänd sedan i kikärtorna och grädde. Låt grytan puttra vidare under lock i ungefär 15 minuter. Under tiden grytan puttrar kokar du riset. Smaka av Tikka Masalan med salt och svartpeppar.

Tillbaka till Naanbrödet. Dela degen i fyra lika stora delar och kavla ut dem i ungefär 1 cm tjocka avlånga bröd. Värm en stekpanna och pensla den med lite olja. Stek Naanbrödet på medelhög värme tills ovansidan bildar blåsor och undersidan fått färg. Vänd och stek andra sidan. Lägg de färdiga bröden på en tallrik och täck med folie tills det är dags att servera.

Blanda ihop smör med pressad vitlöksklyfta till ett vitlökssmör.

Servera din Tikka Masala med nykokt ris, grönsaker, Naanbröd och vitlökssmör. Alltså, detta är så gott!

Vegetarisk Tikka Masala

Jag och maken passade på att laga denna vegetariska Tikka Masala när de stora barnen var hos sin farmor på höstlovet. De tycker nämligen att denna gryta är lite väl kryddstark. Vi två njöt däremot i stora drag!

Lämna en kommentar

Annons
Annons