Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Kallbad fördelar

Kallbad fördelar

Jag är inne på mitt fjärde år nu som kallbadare och jag är fortfarande lika förälskad i denna underbara aktivitet. Igår åkte jag och grannen iväg för att ta oss ett kallt dopp och det var lika ljuvligt som vanligt. Nu när snön är borta tappar det lite av sin förtjusning. Men isen ligger i alla fall kvar på sjön och vattnet var precis sådär kallt som det ska vara. I detta inlägg vill jag berätta om de kallbad fördelar som finns med att ta sig en dopp mitt i vintern. För ett gäng fördelar med det finns det!

Kallbad fördelar

För ett par år sedan skrev jag detta inlägg om kallbad hälsofördelar. Det grundade sig på en på den tiden nygjord finsk studie om kallbad och dess hälsoeffekter. Sedan dess har det gjorts fler studier i ämnet. Nyligen gjorde norska forskare en sammanställning av 104 studier om fördelarna med frivilliga kalla bad. Här berättar jag vad de kom fram till i den sammanställningen.

Sju fördelar med att bada kallt:

  1. Skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Kalla bad kan ge bland annat ge lägre blodtryck och bättre blodfettsvärden. Detta beror sannolikt på att det kalla vattnet sätter igång en kraftig reaktion i kroppen, som höjer pulsen på ett liknande sätt som högintensiv träning gör. Just detta är också anledningen till att personer med svagt hjärta ska undvika kallbad.
  2. Skydd mot andra sjukdomar. Kallbad boostar vårt immunsystemet och stärker upp det. Ett starkare immunförsvar ger oss ett bättre skydd för infektioner och vi håller oss friskare.
  3. Skydd mot övervikt. Har du hört talas om brunt fett? Det är en viss typ av nyttigare fettvävnad vi har naturligt. Vi har inte så mycket av den, men den ökar i mängd vid kallbad. Detta bruna fett bränner kalorier för att vi ska hålla temperaturen och den tycks kunna förhindra fetma samt ge viktnedgång.
  4. Förbättrad insulinkänslighet. Det verkar också som att kallbad kan göra så att insulinet i kroppen fungerar bättre. Det i sin tur kan förhindra uppkomsten av metabolt syndrom och diabetes typ 2.
  5. Bättre psykisk hälsa. Enligt studierna beskriver vinterbadare ofta att de blir lyckliga av att bada och enkätstudier har visat att de som regelbundet tar kalla bad känner att de mår bättre. Det här kan jag verkligen skriva under på!
  6. Mindre smärta. Studier har visat att personer med till exempel reumatism och fibromyalgi upplever vinterbad som smärtlindrande.
  7. Förbättrad återhämtning. Kallbad minskar svullnad och muskelvärk samt gör att du kan återhämta dig snabbare efter ett träningspass.

Att kliva ner i den där kalla vattnet kan tyckas läskigt, jobbigt och hemskt. Men det är verkligen allt annat. Igår pirrade det i kroppen av förväntan inför badet och under tiden njöt jag av att bara vara där och då i stunden. Efteråt var jag uppiggad, glad och energifylld. Tänk att något så kallt kan kännas så varmt inombords!

Tänk alltid på detta!

Det finns några saker du alltid ska tänka på när du kallbadar:

  • Bada aldrig ensam. Om det skulle hända något med dig i vattnet behöver du ha någon där som kan hjälpa dig.
  • Var inte i vattnet längre än det känns bra. För att det ska kännas bra ska du ha en kontrollerad andning och inte ha frossa eller huttra.
  • Ta det i din takt. Om det inte känns bra att bada just idag, gör inte det då.

Fler inlägg om kallbad:

Källa: Doktor.se

Lämna en kommentar

Annons
Annons