Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Gör detta för att slippa förkylning

Slippa förkylning - Karin Axelsson

Jag är nu inne på min sjätte dag som väldigt förkyld. Jag är så pass förkyld att jag inte kan träna och det är tufft mentalt för mig. Men vad sm är värre är att vår bebis också är förkyld och har varit det lika länge. Hon hostar, snorar och har svårt att andas på nätterna då hon är så täppt. Stackarn! Ibland åker man på en förkylning oavsett hur bra man är på att boosta sig med bra saker. Men för att hjälpa dig att förhoppningsvis låta bli att bli förkyld kommer här ett inlägg om hur du kan slippa förkylning. Följ dessa råd och du har större chans att hålla dig frisk!

Slippa förkylning – mina bästa tips

  • Näringsrik mat – Något av det bästa vi kan ge oss själva är bra och näringsrik mat. Se till att laga så mycket som möjligt från grunden och addera grönsaker, frukt och/eller bär till varje måltid. Ät också ordentligt så att kroppen inte går på sparlåga.
  • Sömn – Se till att sova tillräckligt mycket. Om vi får för lite sömn försvagas vårt immunsystem och vi blir mer mottagliga för olika virus.
  • Rör på dig – Boosta kroppen genom motion. Både hjärna och kropp mår bra av att komma upp i puls och röra på sig.
  • Tvätta händerna ofta – Jag tror att de flesta av oss lärde oss detta under Coronapandemin och jag hoppas att du håller kvar vid att tvätta händerna ofta.
  • Undvik kontakt med andra förkylda – Det säger sig självt. Om du umgås eller kommer i kontakt med andra som redan är förkylda eller sjuka är risken större att du blir smittad.

Om du följer de fem punkterna ovan minskar du risken att bli förkyld. När jag börjar känna av förkylningssymtom brukar jag alltid äta extra många apelsiner, dricka te och gå och lägga mig tidigt. Väldigt många gånger hjälper det.

Slippa förkylning - Karin Axelsson

Kan man bli förkyld av kyla?

Imorse var det minus 20 grader hos oss när vi gick ut. Många tror att man kan bli förkyld eller sjuk av kyla i sig, men det kan man inte. Blir man däremot nerkyld under en längre tid går immunförvaret ner och risken att du blir smittad av ett virus ökar. Så se till att klä dig varmt när du ska ut i kylan. När det kommer till kallbad gäller samma sak där. Du ökar inte risken för att bli förkyld av själva kallbadet. Men om du inte torkar av dig och sätter på dig varmt direkt efteråt ökar risken att du blir förkyld. Att kallbada i sig hjälper faktiskt immunförsvaret att långsiktigt bli starkare. Bra bra?!

Fler inlägg om förkylning:

Lämna en kommentar

Annons
Annons