Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Journaling

Journaling

När jag formulerade mina hälsomål för detta år tog jag med ”Reflektion och Journaling” som ett av dem. Vad är då Journaling? I detta inlägg berättar jag om det och om hur jag utövar det för att må bra.

Vad är Journaling?

På svenska kallas det journalföring, men jag tycker att engelskans Journaling låter bättre.

Det är en praktik som tillåter dig uttrycka dina tankar och känslor på ett tryggt sätt, enbart för dig själv. Tanken är alltså inte att sprida det till andra, utan det är bara för dig själv du skriver ner det. Journaling kan göras på olika skriftliga sätt, såsom friskrivning, svara på frågor eller med hjälp av punktlistor. Jag gillar att skriva tankar om tacksamhet i punktform, ungefär som en tacksamhetsdagbok.

Många av de som sysslar med detta upplever att de mår bra av det. Journaling ger en stund av reflektion och genom att formulera det du har upplevt och tänker på är det lättare att bearbeta det. Man kan säga att det är som ett verktyg för psykiskt välbefinnande.

Journalföring på mitt sätt

Jag älskar att reflektera och summera min dag eller vecka i huvudet. Jag gör det ofta under mina promenader eller när jag ägnar mig åt en enklare vardagssyssla. Att sedan ta mig en stund för att skriva ner dessa tankar ger mig ytterligare en dimension av bearbetning. Jag fylls av ner lycka och tacksamhet.

Igår skrev jag en tacksamhetslista på Instagram. Det var min Journaling för den dagen, även om jag valde att dela med mig av den. Detta skrev jag:

TACK‼️

❣️ för alla fina kommentarer med pepp och goda råd till mitt förra inlägg. Det värmer så att ni finns här och är så omtänksamma. Tack!❤️🙏

☀️ för en ljuvligt vacker dag med strålande sol och sagolikt vinterlandskap.

🏋️‍♀️ för att jag har en kropp är frisk och som har kunnat träna ett gympass.

🌅 för att jag fick gå en kvällspromenad med alla tre barnen nyss. Så värdefullt!

Reflektion och Journaling är två punkter i mitt hälsofokus för i år. Just denna typ av tacksamhetlistor skriver jag ofta och jag upplever att de hjälper mig att må bra.✨🙏

Vad har du att vara tacksam för idag?

Lämna en kommentar

Annons
Annons