Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Min godaste pannkakstårta

Pannkakstårta recept

Jag minns fotbolls-VM 1994 väldigt tydligt. Jag såg de flesta matcherna och tyckte att det var väldigt spännande att det gick så pass bra för Sverige. Jag minns en match när Sverige skulle spela och vi gjorde pannkakstårta med jordgubbar, som vi åt av framför matchen.

Med det minnet som inspiration gjorde jag en maffig pannkakstårta till middag inför att Sverige skulle spela mot Tyskland i lördags, en av de helt klart mest spännande matcherna på hela fotbolls-VM 2018!

Pannkakstårta recept

Barnen tyckte såklart att det var väldigt festligt att vi skulle äta pannkakor och dessutom som en tårta till middag. Och för oss vuxna var det också festligt och härligt.

Här kommer mitt recept på den pannkakstårta utan socker som jag gjorde i helgen.

Pannkakstårta recept

Pannkakstårta recept

ca 6 portioner

Pannkakor:

 • 5 dl vetemjöl
 • 12 dl mjölk
 • 6 ägg
 • uns salt
 • smör att steka i

Fyllning och topping:

 • 500 gram frysta röda och blåa bär
 • ca 1 msk fibersirap eller annan sötning
 • 2 bananer
 • 1 liter jordgubbar
 • 3 dl vispgrädde

Pannkakstårta recept

Pannkakor:

Grädda dina pannkakor ett antal timmar innan du ska sätta ihop tårtan. Detta för att de ska hinna svalna helt.

Gör så här:

Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken och fortsätt att vispa. Knäck i äggen, tillsätt saltet och vispa runt.

Värm en stekpanna eller pannkakslagg med smör i. Börja grädda dina pannkakor tills du har en hög med härliga pannkakor. Lägg i en liten klick smör i pannan för varje pannkaka du steker.

Låt pannkakorna svalna.

Pannkakstårta recept

Fyllning och topping:

Tina de frysta bären och mosa dem tillsammans med sötningen. Mosa bananerna på en annan tallrik. Skölj och skiva upp jordgubbarna. Vispa grädden fluffig.

När pannkakorna är svalna börjar du med att bygga tårtan. Lägg en pannkaka i taget på tårtfatet och alternera vilken fyllning du breder över den. Jag varvade lager med mosade bär, mosad banan, skivade jordgubbar och vispad grädde.

Efter det att du har lagt den sista pannkakan på plats brer du vispad grädde på den och lägger dit några jordgubbsskivor samt hela jordgubbar överst på toppen. Garnera gärna med några blommor. Klart!

Pannkakstårta recept

Pannkakstårta recept

Trots att pannkakstårtan var så hög gick den fint att skära tårtbitar av. Men den gör sig såklart bäst när den är nygjord. Vi mumsade i oss av den direkt till middag och det lilla som blev kvar av den förvarade vi i kylen och fick barnen äta av dagen efter till frukost.

Pannkakstårta recept

Denna pannkakstårta utan socker blev verkligen en succé och detta även fast Sverige inte vann matchen sedan. Jag har en känsla av att det finns två i familjen som kommer önska sig en sådan här middag fler gånger!

5 kommentarer

 1. tänk jag som är en sån gottegris gillar inte pannkakstårta så mkt.. gillar inte att pannkakorna blir kalla.. 🙂

Lämna en kommentar

Annons
Annons