Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Soltorkade tomater recept – enkelt att göra själv!

Soltorkade tomater recept

Vi har glädjen att just nu ha tomater i ett överflöd. Aldrig att jag i våras, när jag satte de små tomatfröna i krukor, trodde jag att de skulle generera så många och så stora tomatplantor. Det är verkligen en lyx att varje dag kunna gå och plocka av hur mycket som helst. Men för att de inte ska förfaras behöver jag hitta olika sätt att förvara tomaterna på eller laga av dem. Tror ändå att vi kommer behöva ge bort en hel del så kom hit om du vill ha söta, goda och närodlade tomater!

Egna soltorkade tomater

En väldigt härlig sak att göra av tomater är egna soltorkade tomater. Ja, soltorkade är de egentligen inte då jag torkar dem i ugnen. Men de ser ut och smakar som de soltorkade tomaterna i butik så jag väljer att kalla dem det. I detta inlägg får du mitt recept på soltorkade tomater. Med ett par burkar av dessa i kylen har du ett gott och näringsrikt tillbehör till så gott som all sorts mat. Själv tycker jag verkligen att soltorkade tomater är gott till typ allt!

Soltorkade tomater recept

Soltorkade tomater recept

Soltorkade tomater recept

Om du har lyxen att ha det som vi börjar du med att plocka in ett stort gäng tomater. Jag brukar fylla durkslaget till bredden av tomater och ha då så att det räcker till två plåtar. Välj gärna små körsbärstomater då de torkar snabbare.

Nu till receptet!

Soltorkade tomater recept

räcker till 2 burkar

  • 2 kg tomater
  • 1 nypa salt
  • vitlöksklyftor och/eller färsk timjan och oregano
  • 3-4 dl extra virgin olivolja

Soltorkade tomater recept

Soltorkade tomater recept

Gör så här:

Skölj och halvera tomaterna. Lägg bakplåtspapper på två plåtar och lägg ut tomathalvorna med snittytan uppåt. Strössla över salt.

Ställ in plåten längst ner i ugnen i 100-150°C i cirka 3-5 timmar och glänta lite på ugnsluckan. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner saften ur lättare. Att tiden kan skifta så mycket har att göra med att typ av ugn och storlek på tomatbitarna kan variera. Håll därför lite koll. Om de inte torkat tillräckligt är det bara att låta dem torka i ugnen ett tag till och om de börjar bli klara sänker du värmen eller tar ut dem.

Soltorkade tomater recept

Låt tomaterna svalna framme i rumstemperatur.

Soltorkade tomater recept

Soltorkade tomater recept

Lägg dem sedan i väl rengjorda glasburkar.

Soltorkade tomater recept

Soltorkade tomater recept

Soltorkade tomater recept

Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut i burken. Riv i färsk oregano och timjan om du vill. Strö över flingsalt och peppra. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.

Soltorkade tomater recept

Soltorkade tomater recept

Visst låter det enkelt? Det är det också! Det enda trixiga kan vara att hålla sig hemma så länge som 3-5 timmar eftersom det är så pass länge tomaterna ska vara i ugnen. Se till att göra de torkade tomaterna en dag när du ändå ska vara hemma mycket.

I min senaste batch av soltorkade tomater testade jag att ta med några gröna tomater också. Gott det med!

4 kommentarer

    1. De håller i ett antal veckor i kylen. Jag har inte testat exakt hur länge själv. Men som du är inne på är det viktigt att burkarna är helt rengjorda och att de sluter tätt.

Lämna en kommentar

Annons
Annons