Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Bada isvak – tips för vinterbad i isvak

bada isvak

Jag är ju som ni vet en frälst kallbadare och kan inte få nog av det. Men att bada i isvak hade jag inte testat på förrän i torsdags. Just isvaksbad är ju det ultimata sättet att bada kallbad och vinterbad på och nu när jag har gjort det känner jag mig verkligen som en riktig kallbadare.

Om det var lika härligt som att bada annan form av kallbad? Ja, om inte ännu härligare! Att vara helt omgiven av is och få sjunka ner i det blöta är en magisk känsla som är svår att slå. Här vill jag dela med mig av de tips jag har när det kommer till att bada isvak.

Bada isvak

Om du ska göra en isvak själv är det klokt att göra den nära strandkanten, där det är grunt. Av säkerhetsskäl är det bra om du kan bottna där du ska bada. Den isvak som vi badade i i torsdags är gjord av några tjejer som kan det här med kallbad. De har huggit upp denna isvak precis intill stranden. Själva vaken är ungefär en gånger en meter och runt den har de satt upp stora isflak som en inramning. Verkligen super fint!

När vi kom dit visste vi att några andra hade badat i den dagen innan. Det hade hunnit frysa fast ett tunt lager is i vaken så vi hade med en yxa att knacka hål på isen med. Sedan var den redo för att bada i!

Bada isvak – mina tips:

  • Ha gärna på dig skor, dels för att hålla värmen i fötterna och dels för att bottnen kan vara vass och ojämn. Jag hade mina Foppatofflor på mig och de fyllde en bra funktion.
  • Var försiktig när du kliver i och ha alltid ett sällskap med dig!
  • Precis som tjejerna hade gjort är det bra att märka ut vaken tydligt så att andra kan se vart vaken är någonstans. Om du inte använder dig av isflak kan du ta stora grenar eller brädor att lägga längs med kanterna.
  • Om vaken är relativt djup ha gärna tillgång till en stege så att det blir lättare att ta sig i och ur den. “Vår” vak är så pass grund att man enkelt kan ta sig ner i och upp från den.
  • Ha ordentligt med kläder på dig innan badet och direkt efter badet. Viktigt att du håller värmen innan och efter att du har chockat kroppen med så kallt vatten. Tänk på att man måste vara helt frisk och ha ett friskt hjärta samt bra blodtryck för att kunna kallbada!
  • Njut av din stund i det kalla. Andas lugnt och långsamt. Var inte i för länge, men ju vanare du är desto längre kan du vara i.
Bada isvak
Bada isvak

Alltså, vilken fantastisk upplevelse att bada isvak! Är så tacksam till tjejerna som har gjort i ordning denna. Som ni ser är ju omgivningen och utsikten från den helt magisk!

Efter att vi hade badat där sist njöt vi av stunden efteråt fullt ut. Älskar att kunna stå och dricka te i badrock utan att det känns speciellt kallt!

Bada isvak

Imorgon på lunchen ska vi dit igen. För att bada isvak är smått beroendeframkallande!

Lämna en kommentar

Annons
Annons