Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Yoga under purpurapeln

Faktum är att väldigt många svenskar mår dåligt psykiskt. Och detta trots att vi generellt sätt har det så bra. Varför är det så? Jag lyssnade på ett av de senare avsnitten av Framgångspodden där Anders Hansen är med och pratar om just detta.

Jag kan verkligen tipsa om det poddavsnittet, men reder också ut lite av det här.

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Anders Hansen, psykiatriker och författare, har nyligen kommit ut med en ny bok om hjärnan, Depphjärnan, där han reder ut varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Han berättar mycket om resonemanget i boken i poddavsnittet.

Det är lätt att tro att man har en trasig hjärna när man mår psykiskt dåligt, men faktum är att ångest och depressioner är naturliga tillstånd och kvarlevor från urminnes tider då vi riskerade att dö av svält och infektioner. Vi är inte gjorda för att jämt vara glada och lyckliga – om så vore hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge.

Man kan ju tycka att Depphjärnan är ett ganska deppigt namn på en bok, men jag köper resonemanget Anders har. Och han är inne på att vi faktiskt kan må bra i dagens uppskruvade och uppkopplade samhälle. För att lyckas med det behöver vi ta bättre hand om både vår hjärna och vår kropp. Det kan också vara klokt att sluta jaga efter lyckan. För det är ändå inte naturligt att vara lycklig jämt.

Jag håller så mycket med om att hjärna och kropp hör ihop. Motion är ett lyckopiller, men det är samtidigt okej att inte alltid vara på topp. Jag tror att många av oss behöver bli bättre på att inse det.

Yoga under purpurapel i trädgården

Jag är helt klart sugen på att läsa boken. Om du inte har lyssnat på avsnittet av Framgångspodden ännu finns poddavsnittet med Anders Hansen här på YouTube.

Lämna en kommentar

Annons
Annons