Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

10 tips för att leva längre

Karin Axelsson hälsoblogg

För ett tag sedan lyssnade jag på ett avsnitt av Framgångspodden där Bertil Marklund berättade om sin nya bok “10 Tips: må bättre och lev 10 år längre”. Det var egentligen inte så mycket nytt för mig, men kanske för dig? För mig blev det framför allt en påminnelse om att vi själva faktiskt kan påverka vårt liv väldigt mycket, både när det kommer till hur friska vi är och hur länge vi lever.

I detta inlägg berättar jag om dessa 10 tips för att leva längre.

10 tips för att leva längre

⭐️ Ha en optimistisk inställning till livet. Optimisten lever sju år längre än pessimisten. Vilken skillnad det är och ag kan verkligen skriva under på hur mycket härligare livet blir när man är en optimist.

⭐️ Rör på dig regelbundet. Den som tränar tre gånger i veckan lever ca tio år längre än den som inte tränar alls. Att träna mycket mer än tre gånger i veckan visar sig inte göra någon direkt skillnad för hälsan eller livslängden.

⭐️ Minska ditt stillasittande. Se till att gå upp från stolen och rör på dig minst en gång i timmen. Just den här får jag ständigt påminna mig själv om. Är lätt hänt att jag blir så inne i jobbet att jag glömmer bort att ta en paus mellan varven.

⭐️ Ät inte efter klockan 19 på kvällen.

⭐️ Rök inte! Jag tror du vet varför.

⭐️ Se till att sova tillräckligt mycket. För många är sju timmar per dygn optimalt, men det är individuellt. Just denna punkt har jag blivit bättre på mer åren och vilken skillnad det gör för måendet när man har sovit tillräckligt mycket.

⭐️ Undvik att stressa för mycket och för ofta. Stress till en viss nivå är okej, men om vi inte får återhämta oss mellan varven är stressen negativ för oss. För mycket stress tar bort tio år av friskt liv.

⭐️ Ensam är inte stark. Om du kan berika ditt liv med goda och fina relationer så kommer du leva längre. Själv är jag så tacksam för de fina relationer jag har i min familj och i mina vänner!

⭐️ Ha en hobby som du är passionerad kring.

⭐️ Ha några extra kilo av kroppsvikt. Det mår du bra av!

Karin Axelsson hälsoblogg

Just den sista punkten tror jag inte alla vet om och det är heller inget som lyfts som något positivt. Jag hoppas att det kan bli skillnad på den punkten för många av oss!

Hade du redan koll på samtliga av dessa punkter? Eller finns det något du kan förbättra?

Lämna en kommentar

Annons
Annons