Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Mammografi – Därför ska du göra det!

Mammografi - Karin Axelsson

För två veckor sedan var jag på mammografi, något jag nuförtiden får en kallelse till vartannat år. Själva undersökningen gick snabbt och sedan skulle jag vänta två veckor på svaret. Igår kom det som ett brev i brevlådan. Där stod att jag inte hade några tecken på bröstcancer.

Inte för att jag hade varit orolig för att jag skulle ha haft cancer innan, men det är ändå skönt att få ett sådant besked.

I detta inlägg berättar jag om vad mammografi är och varför det är så viktigt att gå på den när man som kvinna över 40 år får en kallelse.

Mammografi

Innan jag fyllde 40 år hade jag inte så bra koll på detta, hur det går till eller varför man gör det. Nu när jag har varit med om det ett par gånger samt har läst på om det har jag bättre koll. För dig som kvinna som inte vet så mycket om det ännu vill jag tipsa om att läsa på.

Vad är mammografi?

Mammografi är en undersökning av brösten som görs i en röntgenapparat. Den görs för att upptäcka och behandla bröstcancer i ett tidigt stadium. Själva undersökningen gör lite ont, men går väldigt snabbt. Brösten pressas in i en screeningapparat och du behöver vara beredd på att brösten blir rejält klämda.

Med hjälp av mammografi kan tumörer hittas medan de fortfarande är så pass små att de inte känns. Även förstadier till bröstcancer kan upptäckas med mammografi.

Några fakta om bröstcancer

  • Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor i västvärlden.
  • Ungefär 80% av de som får en bröstcancerdiagnos är över 50 år.
  • Mammografikontrollerna gör att bröstcancer upptäcks tidigare.

Fakta om mammografi

  • Denna screening minskar dödligheten i bröstcancer i vårt land med ungefär 20%.
  • Du minskar inte risken att få bröstcancer genom att gå på undersökningen. Däremot minskar du risken att dö i bröstcancer.
  • Med mammografi kan en tumör hittas innan den börjar märkas på något annat sätt. Den är då fortfarande liten och har inte hunnit sprida sig i kroppen. Möjligheten att bli helt botad från bröstcancer är då mycket god!
  • Genom att bröstcancer upptäcks tidigt kan själva behandlingen för den ofta göras lindrigare.

Om du är en kvinna över 40 år och har börjat få kallelse till mammografi, se till att gå dit. Det är en fantastisk möjlighet vi har och den ska vi ta vara på.

Fakta från Cancerfonden.se

Lämna en kommentar

Annons
Annons