Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Vad händer i kroppen vid kallbad?

Kallbad november

Den här hösten har det blivit väldigt lite av kallbad för mig. Inte för att jag inte vill, utan för att det rent praktiskt inte har gått att få till. Nu när snön har kommit blir jag än mer sugen på att ta ett dopp och kommer göra det inom kort med min kallbadskompis. Tills dess nöjer jag mig med att titta på kallbadsbilder och visualisera den härliga upplevelsen som ett kallbad är.

Men vad händer i kroppen vid ett kallbad egentligen? Svaret på den frågan hittade jag inne hos Kallbad.nu och här berättar jag om det. Jag vill påpeka att det inte finns någon som helst prestige i hur länge man är nere i vattnet vid ett kallbad. För egen del brukar det räcka med ungefär en minut. Du måste känna in själv vad som känna bra för dig och aldrig tvinga dig att vara i vattnet längre än vad som känns bra. För nya kallbadare rekommenderar jag att försöka att vara i så pass länge att du kan lugna ner andetagen och slappna av.

Detta händer i kroppen vid kallbad

  • 0-5 sekunder: Påverkan på andning och ökad hjärtfrekvens 
  • 10 sekunder: Fight or Flight-respons, dvs kroppen förbereder sig på att stanna och slåss eller att fly.
  • 10 sekunder: Blodkärlen drar ihop sig.
  • 10-45 sekunder: Adrenalin aktiveras med 530% och kortisol med 200-300%.
  • 45 sekunder: Andning och puls stabiliseras.
  • 1 minut: Metabolismen aktiveras med 350%.
  • 1-2 minuter: Köldchock-proteiner aktiveras.
  • 3 minuter: Kroppen börjar att huttra.
  • 5-10 minuter: Dopamin aktiveras med 250%
  • 15-45 minuter: Risk för hypotermi.

Förklaringar:

Adrenalin är ett stresshormon, som gör vår kropp redo att fly eller kämpa mot en fara.

Kortisol är ett stresshormon, som i akuta stressituationer kan hjälpa dig att prestera bättre, både fysiskt och mentalt. Det reglerar dessutom kortisol, vilket är kroppens omsättning av socker, fett och protein. Kortisolet hämmar inflammationer.

Metabolism är ett annat ord för ämnesomsättning.

Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet och har stor betydelse både för den fysiska och psykiska hälsan. Den påverkar exempelvis beteende, intellektuella funktioner, viljestyrda rörelser, sömn, koncentration och inlärning.

När vi blir exponerade för kyla aktiveras så kallade köldchockproteiner. Dessa kan bidra till en nervskyddande effekt.

Hypotermi ett allvarligt tillstånd av nedkylning med en kroppstemperatur under 35 grader.

Kallbad januari - årets första kallbad

Kallbad är bland det härligaste jag vet och det är fascinerande hur kroppen reagerar vid ett sådant. Att vara i längre än 1-2 minuter känns inte aktuellt för mig. Jag får med mig allt det positiva med ett kallbad från den första minuten.

Hur länge brukar du vilja vara i när du kallbadar?

Lämna en kommentar

Annons
Annons