Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Stunder av ensamhet i liften

Stunder av ensamhet i liften

Vardagen snurrar på snabbt och jag är sällan helt ensam. När jag är det lyssnar jag gärna på någon podd eller drar på bra musik. Men det finns vissa stunder i vardagen när jag väljer tystnaden istället. Nu när vi är i Åre passar jag på att njuta fullt ut av mina stunder av ensamhet i liften. Även om de är korta ger de mig en stund av värdefull egentid.

Stunder av ensamhet

Att välja stunder av ensamhet och tystnad är viktigt för oss alla. Vi behöver komma bort från bruset och alla intryck mellan varven och bara landa i oss själva.

Jag upplever att det är lätt hänt att komma in i en spiral av ljud, intryck och aktiviteter på ett sätt som gör att man lätt bortprioriterat de tysta och ensamma stunderna. Kanske hör du till dem som gärna plockar upp mobiltelefonen så fort du får en stund över? Eller sätter du på musik eller en podd så snart det blir tyst?

Försök att vid de tillfällena välkomna ensamheten och tystnaden istället. När jag gör det blir det så tydligt för mig hur väl jag behöver dessa stunder. Jag behöver dem för att få tänka tankar utan att bli avbruten, att få känna in och bara vara.

Den senaste tiden har jag insett att jag gärna passar på och ger mig själv sådana här stunder så fort tillfälle ges. Stunderna är ofta korta, men jag hinner ändå få ut något av dem. Jag tar alltså inte bara dessa stunder i luften, utan vid andra tillfällen i vardagen också.

Några exempel på sådana tillfällen:

  • När jag diskar eller viker tvätt ensam i köket.
  • När jag sitter med mitt morgonte som dagens första moment.
  • När jag står i kön i mataffären och väntar på min tur.
  • När jag nattar ett av barnen som håller på att somna efter att vi har läst en bok eller legat och pratat.

Det finns tillfällen att nyttja hela tiden. Det gäller att ta tillvara på dem och, istället för att dra fram en mobil för att scrolla i den eller sätta på en podd i lurarna, bara vara i tystnaden och lugnet. Är säker på att vi alla behöver de här stunderna för att må bra långsiktigt.

Lämna en kommentar

Annons
Annons