Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Min bästa tid är nu – Tips för att leva i nuet

Leva i nuet - Mamma och dotter

Det är måndag morgon och vi har haft en härlig och skön helg. Jag sitter här och funderar på hur jag ska leva i nuet på bästa sätt. I helgen firade vi vår bebis, som i lördags fyllde ett halvår, och jag kan inte förstå att tiden med henne har gått så snabbt. Jag upplever verkligen att jag lever den bästa tiden av mitt liv nu. Barnen är små, jag är hemma mycket, vi har ett mysigt familjeliv och samtidigt har jag ett utvecklande och roligt jobb. Kan någon stoppa tiden?! Eller kommer det alltid att vara såhär härligt?

Jag som normalt sett är en positiv person har lite ångest i denna fråga. Jag försöker leva i nuet och ändå bekymrar jag mig lite för framtiden. Det är såklart väldigt onödigt, men lättare sagt än gjort att ändra på.

För min egen skull och kanske för någon av er tipsar jag i detta inlägg om hur man kan leva i nuet. Jag brukar göra en hel del av dessa tips, som jag ger nedan, och det hjälper till viss del. Men jag ska bli bättre på att göra dem oftare och mer dedikerat. För jag vill verkligen njuta fullt ut av den tillvaro jag har nu.

Leva i nuet – mina bästa tips

När du vaknar på morgonen: Spendera de första minuterna av din vakna tid genom att känna in. Spreta på fingrar och tår, känn igenom kroppen och låt tankarna vara fokuserade på en kroppsdel i taget. Ta det lugnt, stressa inte och låt det vara en stund av stillhet och närvaro.

Ge dig själv stunder varje dag där du fokuserar på andetaget. Sitt stilla eller ta en promenad. Låt det vara tyst runt omkring dig och fokusera på ditt andetag. Andas in, andas ut. Var där i stunden och använda alla dina sinnen. Lägg märke till vad du ser, känner, luktar och hör.

När du får “dötid” i en kö, på bussen/tåget eller någon annanstans: Använd den stunden till att lyssna inåt. Var där i stunden och slå bort tankar om vad du ska göra sedan, om krav och måsten.

När du är med dina nära och kära: Släpp skärmar och annat brus. Var där till 100% och njut av stunden.

Skriv ner dina tankar. För mig hjälper det att skriva ner vad vi har gjort på dagarna, barnens utveckling och vad jag känner. Det blir som att jag dokumenterar det fina jag upplever i livet just nu, vilket känns bra.

När du ska sova på kvällen: Jobba med andningsövningar för att komma ner i varv. Fundera på vad du är tacksam för just nu och vad du tar med dig från den här dagen.

Mamma och dotter
Mamma och dotter

Jag vet att varje ny fas och ålder med henne och med den andra barnen kommer vara fantastiskt att följa och självklart kommer livet vara härligt längre fram också. Men jag tycker ändå att den bästa tiden är nu och det är ju fantastiskt i sig!

>>> Läs fler inlägg om mitt mammaliv här. <<<

Lämna en kommentar

Annons
Annons