Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Hälsofördelar kallbad – ny forskning!

Hälsofördelar kallbad - Karinaxelsson.se

Nog har jag haft det på känn att det finns hälsofördelar med att bada kallbad. Jag har hört andra vittna om det och jag känner det själv när jag gör det. Men det är såklart kul att få det bekräftat av en forskningsstudie också!

Hälsofördelar kallbad

Enligt Kallbad.nu har den stora finska friluftsorganisationen Suomen Latu nyligen genomfört en undersökning bland närmare 1000 finska vinterbadare om de upplevda hälsoeffekterna av vinterbad. Så många som 47% av de tillfrågade uppgav att de har börjat vinterbada just på grund av de positiva effekterna på hälsan. Tänk vad härligt att det är så!

Hälsofördelar kallbad - Karinaxelsson.se
Hälsofördelar kallbad - Karinaxelsson.se

De upplevda hälsoeffekterna fördelade sig på följande sätt (enligt studien):

  • 67% upplever bättre psykiskt mående och har mindre stressymptom
  • 61% har mindre eller ingen influensasmitta
  • 38% sover bättre
  • 36% har mindre värk
  • 32% känner sig piggare
  • 29% har en förbättrad blodcirkulation
Hälsofördelar kallbad - Karinaxelsson.se

För egen del känner jag definitivt igen mig i det förbättrade psykiska måendet och jag känner mig piggare. Övriga punkter har jag inte lidit av innan jag började med att kallbada så de är därmed svåra att förbättra.

Tänk att det faktiskt är så att detta härliga och sköna också ger konkreta hälsofördelar. Underbart att få det bekräftat och jag hoppas att vi blir ännu fler som upptäcker det magiska med det i och med detta!

Källa: Kallbad.nu

Läs mer om kallbad här:

Jag samlar alla mina inlägg om kalla bad här. Klicka in där och läsa bland annat om vad som händer i kroppen vid kallbad, varför vårbad är så härligt och vad man ska tänka på när man kallbadar med barn.

Lämna en kommentar

Annons
Annons