Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Skördetider i augusti

Karin Axelsson och tomater

Augusti är en fin månad på många sätt. Det är fortfarande varmt, men med en lite mer krispighet i luften. Dagarna är långa och ljusa, men det är ändå mysigt när mörkret faller på tidigare nu än vad det gjorde i juni och juli. Och det är nu vi får möjlighet att skörda mycket av det som har växt under sommaren. Augusti är fina skördetider för mig och det älskar jag den för!

Skördetider

I lördags hade vi fullt upp med dotterns barnkalas. Först att fixa inför det, sedan att ha det och slutligen att städa efter det. På kvällen var jag helt slut, men jag var det med en skön känsla i kroppen. För hon var nöjd med sitt kalas och alla kompisar verkade ha haft det kul.

Skördetider i augusti - våra tomater
Skördetider i augusti - våra tomater

Igår på söndagen var det då så skönt att bara få vara och få göra sådant som jag älskar hemma i trädgården. Det är ju som sagt skördetider nu och som jag skördade våra tomater.

Två dagar tidigare hade jag plockat durkslaget proppfullt med röda tomater och nu fanns det lika många till att plocka. De mognar verkligen snabbt nu.

Jag drog även upp de rädisor som fanns kvar i jorden. Vi fick inte till med så fina rädisor i år så nästa år skippar vi nog det. Morötterna har tyvärr inte heller tagit sig så bra detta år.

Så gick jag en vända in i skogen för att plocka blåbär, också något det går att skörda mycket av denna månad.

Medan jag gick där och skördade av våra grönsaker funderade jag på vad jag vill satsa på till nästa år. Mannen och jag har pratat om att bygga fler odlingslådor, vilket kommer ge oss möjlighet att odla ännu fler olika saker.

Detta vill jag odla och skörda under 2023:

  • Gurkor och tomater – Efter att ha gjort det några år har jag lärt mig hur det fungerar. Just dessa grönsaker kan barnen äta hur mycket som helst av så det är bara härligt när skörden blir riklig.
  • Morötter – Vi brukar få fina morötter normalt sett så i år är nog bara ett undantag.
  • Potatis – Vill testa om vi kan lyckas med det. Färskpotatis är ju det godaste!
  • Jordgubbar – Vi fick några stycken i år, men till nästa år ska vi fixa bättre förutsättningar för dem.
  • Hallon – Några vildhallonbuskar har vi, men vore härligt att styra upp en mer ordnad plantering av hallon.
  • Basilika – I år har vi massor och eftersom jag älskar basilikapesto vill jag återupprepa det nästa år.
  • En mängd olika blommor: solrosor och luktärtor har jag frösått i flera år nu och det vill jag fortsätta med. Men jag vill till nästa år ha så mycket olika sorters blommor att det ofta går att plocka in stora, fina buketter. Jag tänker mig dahlior av flera sorter, rosor och vallmo. Har du tips på fler blommor jag borde odla?

Men innan det är dags för nästa säsong ska jag fortsätta att njuta av det som finns att skörda nu. Jag kommer kunna skörda tomater och gurka länge till och vi har mängder av basilika och gräslök som väntar på att få plockas av. Snart är det också dags för plommon och äpple att skördas. Underbara skördetid!

>>> Läs mer om våra magiska tomater från tidigare år här. <<<

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons