Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Bästa tiden för träning

Bästa tiden för träning / Morgonträning

Jag får denna fråga då och då, vilken är den bästa tiden för träning. Det finns egentligen två svar på den frågan. Dels finns det svar som är grundat i undersökningar om när på dygnet träning lämpar sig bäst och dels finns det svar som är kopplat till dig som person. Här reder jag ut hur jag tänker kring denna fråga.

Vilken är den bästa tiden för träning?

Om du skulle fråga mig personligen så är det på morgonen. Helt klart!

Det är på morgonen som jag har mest energi och ork. Detta fastän jag inte har ätit frukost ännu. För mig är det viktigt att ha ätit bra dagen innan och ha gått och lagt mig mätt. Då har jag massor av energi flera timmar innan frukost.

En annan anledning till att jag helst tränar på morgonen är för att det är den tid på dygnet som risken är minst att jag blir störd av något annat. Jag tränar innan barnen ska väckas och innan jobbdagen har satt igång. Det finns inget som kan stoppa mig eller störa mig då!

Om jag istället skulle svara mer generellt och utifrån forskning blir svaret mer beroende på.

Vi är olika som människor. Vissa av oss är morgonmänniskor och då lämpar sig antagligen morgonträning bästa. Andra är kvällsmänniskor och är som piggast på kvällen. För dessa människor är kvällsträning antagligen bättre då de har mer energi och ork då.

Den bästa träningen är den som blir av.

Planera din träning efter vem du är som person och vad som passar din vardag och ditt schema. Testa dig fram tills du hittar bästa träningstiden för just dig.

Några fördelar med morgonträning:
  • Förutsatt att du har sovit bra har du ofta mycket energi och ork på morgonen.
  • Hjärnan producerar lyckohormoner av träningen, vilket ger dig glädje och inspiration att ta med till resten av dagen.
  • Träningen är avklarad och du vet att du har tid över till annat på kvällen
Några fördelar med lunchträning:
  • Du får en skön paus från jobbet.
  • Träningen hjälper dig att ladda upp inför eftermiddagen, som annars kan vara seg.
  • Du kanske får med dig en kollega och kan kombinera träningen med social tid.
Några fördelar med kvällsträning:
  • Musklerna är laddade med energi från maten du ätit under dagen, vilket gör att du orkar mer och kan tillgodogöra dig träningen bättre.
  • Forskning har visat att det är lättare att somna när du har tränat på kvällen, förutsatt att du inte tränar alltför sent.
  • Om du har haft en jobbig dag så frigörs spänningarna under träningspasset.
Karin tränar kettlebells hemma

Det är morgon när jag skriver detta och jag har precis avslutat ett skönt kettlebellspass här hemma. Det blev alltså morgonträning för mig idag igen. Läs mer om varför jag älskar morgonträning här.

När tränar du helst på dygnet?

2 kommentarer

  1. Jag är morgonmänniska men inte när det kommer till träningen. Då föredrar jag sen em/ kväll. Endast promenad på morgon.

Lämna en kommentar

Annons
Annons