Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Hur håller man ett nyårslöfte?

Karin Axelsson om microvanor

Det har nu gått 25 dagar sedan många gav nyårslöften om nya vanor. Har du lyckats hålla ditt? Själv gav jag inget nyårslöfte för i år, men jag sätter regelbundet upp nya mål och initierar nya vanor när som helst på året. Jag har lärt mig hur jag bör göra det för att lyckas hålla löftet. Här berättar jag därför om hur man håller ett nyårslöfte.

Hur håller man ett nyårslöfte? Tänk smått!

Det tar tid att etablera en ny vana. Vissa pratar om att det tar 21 dagar, andra säger att det tar 66 dagar och vissa menar att det kan ta ännu längre tid. Jag vill mena att det beror på vad det är för typ av löfte man har avgett. Är det en stor förändring man vill göra tar det längre tid än om det är en liten förändring. Mitt bästa tips för att ha största chans med att lyckas med sitt löfte är därför att tänka smått.

Jag gillar det här med mikrovanor eller mikromål och om du klickar på länken kan du läsa mer om vad jag tidigare har skrivit om det. En mikrovana handlar om att börja med nya vanor på mikronivå, dvs den nya vanan ska vara ett litet steg för dig att ta. Så litet och enkelt att du (nästan) inte kan misslyckas med det!

Att använda sig av mikrovanor är en teknik för att bana in ett nytt beteende. Du börjar på lägsta möjliga nivå och håller fast vid den nivån tills vanan sitter som berget och har blivit en rutin. Sedan kan du utmana dig med en ny mikrovana och successivt har du byggt upp ett nytt beteende.

Karin Axelsson om microvanor

Så gör som jag och välj nyårslöften eller målsättningar när helst på året som är små och inte innebär någon stor uppoffring!

Här får du några exempel på mål som mikrovanor:

  • Istället för att börja träna fem gånger i veckan, börja träna en gång i veckan.
  • Istället för att äta nyttigt varje dag, börja med att byta ut en onyttig måltid i veckan till en nyttig.
  • Istället för att promenera hela vägen till jobbet, gå av en hållplats tidigare och promenera den vägen.

Visst känns det enklare att klara av de mikromålen än de ursprungliga?

Lämna en kommentar

Annons
Annons