Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Hur håller man fast vid kloka insikter när livet rusar på?

Hur håller man fast vid kloka insikter när livet rusar på?

Igår lade jag upp ett inlägg på LinkedIn, likt detta blogginlägg om när livet sätts på paus. Här kan du också hitta hur jag skrev om det på LinkedIn. Det jag tar upp i båda inläggen är om de kloka insikter jag har fått nu när vi har en bebis i huset och livet har satts på paus på ett sätt.

Jag har fått många kloka och fina kommentarer till LinkedIn-inlägget och några av dem fick mig att tänka. Jag fick bland annat frågan om hur jag ska lyckas hålla fast vid de kloka insikterna när livet rusar på igen. Den frågan ska jag försöka besvara i detta blogginlägg. Häng med när jag skriver om hur man håller fast vid kloka insikter när livet rusar på.

Kloka insikter

Om vi börjar med de kloka insikter jag har fått nu som föräldraledig så är det dessa:

  • För mycket stress är ett onödigt ont. Med en bebis kan det ibland bli mycket på en gång. Men jag försöker att ta en sak i taget och låta vissa saker få ta tid. Och viktigast, jag försöker att inte stressa upp mig över att dessa saker tar längre tid än jag tänkt från början.
  • Jag lägger min tid på sådant som jag mår bra av. Det är mitt tips till dig med. Skippa sådant som dränerar dig och fokusera på det som ger dig energi. Några exempel är dessa: Avfölj alla konton som inte ger dig något på sociala medier. Låt bli att kolla nyheterna om det får dig att må dåligt. Och umgås bara med de du mår bra av att vara med.
  • Jag tänker på hur jag behandlar de jag älskar: Strössla kärlek och ge av din tid till de du älskar och har nära. Det kommer ge både dem och dig gott!

Hur håller man fast vid kloka insikter långsiktigt?

Nu när jag upplever att livet är som på paus är det ganska enkelt att hålla fast vid dessa insikter. Men när vardagen sedan rullar igång, med båda föräldrarna som jobbar heltid, det ska lämnas och hämtas på förskola samt de stora barnen har sina aktiviteter och läxor, kan det bli mer utmanande.

För mig handlar det om att ha rätt mindset och inställning. Att bestämma sig. Jag menar att alla de tre punkter jag nämner ovan går att klara, bara man bestämmer sig för det.

Ett tips är att ha de kloka insikterna nedskrivna någonstans. Kolla på den listan förslagsvis varje kväll och checka av om du har lyckats med dem. Om du har det: Good work! Om inte tar du nya tag imorgon.

Det du fyller din hjärna med och har fokus på kommer också spegla ditt agerande. Märker du att du glider ifrån sättet du vill leva på gäller det att ta tag i det direkt. Reflektera över varför du inte lyckas och ta bort de hinder som finns i vägen. Personligen tror jag att punkt ett kommer vara svårast för mig att hålla fast vid. När vardagen rullar igång kan det lätt bli för mycket stress. Det är när du känner stressen komma som du behöver ta tag i det och fundera på vad du kan skala bort och göra mindre eller långsammare av. Det kommer jag försöka att göra om detta händer.

Karin Axelsson och bebis

Hoppas att detta var behjälpligt för dig!

Lämna en kommentar

Annons
Annons