Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Löpning efter förlossning

Löpning efter förlossning - Karin Axelsson

Jag älskar ju löpning och tyckte det var tråkigt att behöva sluta med den i samband med att jag blev gravid. Samtidigt var det inte ett svårt val då det inte kändes bra att springa och har aldrig gjort för mig som gravid. Nu fyra månader efter min senaste graviditet kan jag springa igen, men jag var beredd på att det skulle kunna ta längre tid än så. Läs här om vad som gäller när det kommer till löpning efter förlossning.

När kan man börja med löpning efter förlossning?

Alla kroppar är olika och det tar olika lång tid att återhämta sig efter en graviditet och förlossning. Alla förlossningar är också olika och din kropp har påverkats i olika grad av den. I mitt fall blev min senaste förlossning ett akut kejsarsnitt, vilket ju är en stor bukoperation.

Det viktiga är att låta kroppen läka ordentligt innan du börjar med träning som involverar hopp och löpning. Den typen av träning kräver att bäckenbotten och magmuskler har blivit starkare. För de flesta tar det minst tre månader innan kroppen är redo för löpning, men det kan också ta längre tid.

Som med så mycket annat är rådet att känna efter och lyssna på kroppen. När det har gått tre månader och om du då känner att du har fått tillbaka mycket av bålstyrkan samt styrkan i bäckenbotten kan du testa att jogga lite lätt. Om det känns bra kan du fortsätta. Om det inte känns bra behöver du vänta lite till. En fördel är att börja med korta löpsträckor i uppförsbacke. Att springa i nedförsbackar kan nämligen belasta din bäckenbotten för hårt.

Löpning i augusti

När jag började springa efter förlossningen

Jag hade egentligen tänkt att vänta i sex månader innan jag skulle testa på löpning igen. Jag hade visserligen börjat springa tidigare än så efter mina förra graviditeter. Men jag ville inte stressa kroppen och jag kände ingen brådska. Men så spelade hela familjen fotboll ihop i somras och när jag sprang korta sträckor då kändes det bra. Varför vänta när det känns bra?, tänkte jag.

Så jag smög igång och testade ett löppass hemma i vårt område. Jag sprang lugnt och långsamt, men jag kunde springa utan problem. Vilken härlig känsla!

För min del tog det ungefär tre och en halv månader innan jag började springa igen.

Efter Löpning-övningar

Det svåra för mig nu är att hitta möjlighet till löpning. Vi har ingen löparvagn och eftersom bebis är med mig hela dagarna har jag svårt för att ta mig iväg på ett löppass. Jag kan förstås göra det på kvällen eller helgen när maken är hemma. Men jag är ingen kvällsträningsperson och på helgen har jag oftast mina vilodagar. Men det löser sig. Jag hittar nog möjligheter till att springa. Och om inte finns det ju annat härligt jag kan träna.

Läs också detta:

Lämna en kommentar

Annons
Annons