Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Nyttig våffeltårta utan socker – recept

Nyttig Våffeltårta - recept

När vi firade vårt hus på 10-årsdagen i helgen gjorde vi det med en våffeltårta. När jag kom med det förslaget till barnen tidigare den veckan blev de eld och lågor. Det var alldeles för länge sedan vi gjorde våffeltårta senast och det är ju både så festligt och gott!

Denna gång valde vi dessutom att göra en nyttig våffeltårta utan socker, men ändå så god. Redan på eftermiddagen började jag och dottern med våffelsmeten. Sedan gräddade jag våfflorna för att de skulle ha tid att svalna tills det var dags att bygga ihop tårtan inför middagen. Här får du vårt recept.

Nyttig våffeltårta utan socker – recept

Våffelsmet

~ 8 våfflor

 • 100 g smör (+ extra till gräddning)
 • 3 1/2 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 4 dl mjölk

Garnering

 • 3 dl vispgrädde
 • 2 dl hallon
 • 2 dl jordgubbar
 • 2 dl blåbär
 • 2 bananer

Nyttig Våffeltårta - recept

Börja med att göra våffelsmeten. Smält smöret och låt svalna något. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Vispa ner mjölken tills du får en jämn smet. Rör ner det smälta smöret. Om du har möjlighet låt smeten stå och svälla en stund.

Hetta upp våffeljärnet. Smörj järnet med smör och grädda gyllengula våfflor av smeten. Lägg våfflorna på ett galler så att de får svalna där och håller sig frasiga.

En stund senare är det dags att bygga ihop tårtan!

Lägg två av våfflorna åt sidan och skär dem i hjärtan för att använda till garnering av tårtans sidor. Vispa grädden. Mosa bananerna och blanda dem med bären, som du också mosar. Spara dock några av bären till garneringen.

Lägg en våffla på ett tårtfat. Varva våfflor med bär- och bananmoset samt grädde. På översta våfflan brer du rejält med grädde. Tryck fast våffelhjärtan med grädde som lim runt hela tårtan.

Garnera med färska blåbär och hallon.

Nyttig Våffeltårta - recept

Nyttig Våffeltårta - recept

Eftersom vi hade något att fira stoppade vi såklart ljus i tårtan, som vi tände.

Nyttig Våffeltårta - recept

Nyttig Våffeltårta - recept

Barnen var pepp på att hugga in, men när vi tog dessa bilder var det fortfarande några timmar kvar tills mannen skulle komma hem från jobbet och vi kunde börja vårt firande. Så vi släckte ljusen och ställde in våffeltårtan i kylen tills det var dags att tända ljusen igen och sedan njuta av den.

Vilken bra grej det var att fira huset med en nyttig och galet god våffeltårta!

Nyttig Våffeltårta - recept

Nyttig Våffeltårta - recept

Om du vill testa ett annat gott recept på våffeltårta tycker jag att du ska testa detta:

2 kommentarer

 1. Alltså jag måste köpa ett våffeljärn! Vet inte hur många gånger jag har saknat det, nu ska jag verkligen skriva upp det på listan!

  1. Våffeljärn är en riktigt bra grej! Vi använder det egentligen för sällan med tanke på hur gott det är med våfflor!

Lämna en kommentar

Annons
Annons