Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Kallbad andning – Så hjälper andningen dig att kallbada

Kallbad och andning

Om jag inte hade lyckats få till det med den lugna andningen vid kallbad hade jag inte klarat av att vara nere i det kalla vattnet så pass länge som jag är när jag kallbadar. För dig som är ny på att kallbada eller som ännu ej har testat vill jag tipsa om hur du kan tänka och göra för att få till det med andningen vid kalla bad.

Om andningen vid kallbad – mina tips för att lyckas

Rätt inställning är nyckeln för att lyckas inom det mesta, så även här. Innan du kliver ner i kallbadet är det viktigt att du går ner i varv rent mentalt och visualiserar hur du andas lugnt genom hela kallbadet.

Så här vackert var det i lördags när jag tog mig ner till stranden för att bada. En svagt rosa himmel och både frost och snö på bryggan fick mig att rysa till av välbehag. För mig är det fortfarande lite av en skräckblandad förtjusning innan jag kliver ner i det kalla, men när jag väl är nere i det är skräcken som bortblåst och jag känner bara lugn och harmoni. Det kan jag tacka andningen för!

Så här gör jag med andningen – steg för steg:

  • Efter att jag har visualiserat min lugna andning och jag kliver ner i vattnet har jag andningen i fokus hela tiden.
  • Jag har redan bestämt mig för att bara ta djupa och lugna andetag och det håller jag fast vid hela tiden.
  • Jag gör varje rörelse väldigt långsamt och i och med att jag tänker så fokuserat på andningen blir det att jag går in i mig själv per automatik. Dessa stunder är verkligen ren och skär mindfulness!
  • Min strategi brukar vara att försöka klara av minst tio lugna och djupa andetag nere i vattnet. Om jag klarar mer än det är det en bonus. Om tio känns för mycket i början kan du satsa på tre eller fem istället.
  • Jag försöker behålla den lugna andningen även när jag går upp ur vattnet och medan jag torkar och klär på mig efteråt. Här är det viktigt att nyttja den lugna och sköna känslan i kroppen för att behålla den tills kläderna är på.

Att få till det med andningen vid kalla bad är oftast den svåraste delen, men när man väl har fått det blir kallbadet verkligen en njutning. Så du som kämpar med din andning, fortsätt kämpa lite till!

För mig infinner sig ett skönt lugn och en ljuvlig harmoni när jag efter kallbadet står och blickar ut över vattnet, iklädd badrock och med en kopp te i handen. Det är verkligen en av de bästa stunderna jag vet!

Fler bra inlägg om tips för kallbad:

Lämna en kommentar

Annons
Annons