Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Kallbada med barn

Kallbada med barn

Sedan jag började med kallbad har min 6-åriga dotter varit intresserad av det och velat följa med mig och kallbada. När det fungerar rent praktiskt får hon följa med mig och hon tycker alltid att det är lika spännande. Det är dock lite olika hur pass mycket hon doppar sig.

I detta inlägg vill jag tipsa om hur man kan tänka när man kallbadar med barn.

Kallbada med barn – mina tips

Det allra viktigaste att tänka på när det kommer tilll detta är att barnet måste få göra det helt frivilligt. I min dotters fall är det vanligt att hon väldigt gärna vill kallbada inför att vi ska göra det, men när det väl är dags ångrar hon sig. Det är såklart helt okej!

I övrigt är det bra att tänka på detta:

  • Ta med badrock, handduk, tofflor, varma sockor, vantar och ombyteskläder till barnet.
  • Låt barnet välja en varm dryck och ta med i termos.
  • Förbered barnet på hur kallt det är i vattnet och att barnet själv får bestämma om det ska bli ett dopp av fötter, hela kroppen eller inget alls.

I söndags gjorde jag och dottern en utflykt till den plats där vår isvak tidigare fanns. Nu är isen helt borta, men vi valde ändå att kliva ner i vattnet på samma plats där vaken tidigare har varit.

Hon var superpeppad innan, men när jag hjälpte henne ner i vattnet och hon kände hur kallt det var ångrade hon sig.

Tur för mig att hon är så pass stor att hon kunde gå upp på land själv och dra på sig badrocken medan jag tog mig ett härligt dopp.

Kallbada med barn - Alla hjärtans dag
Kallbada med barn - Alla hjärtans Dag

När hon var med på Alla Hjärtans Dag för ett dopp i det isande blå var hon i en längre stund. Hon stod visserligen och hackade tänder och ville inte doppa hela kroppen. Men hon var med och hon tyckte det var fantastiskt härligt – i alla fall efteråt!

Kallbada med barn

Hennes premiärdopp för kallbad var på Nyårsafton 2020. Tillsammans med mig och ett gäng andra kvinnor sprang hon ner i det långgrunda vattnet. Åh, vad jag var imponerad av hennes mod då!

Som sagt, hon får bestämma helt själv hur mycket hon doppar sig. Men bara det att hon byter om till baddräkt i den kalla vinterluften visar på att hon är en modig tjej. Nu när våren är på gång och vattnet blir allt varmare framöver ser jag fram emot att kunna ta fler kallbad tillsammans med henne!

Här hittar du mina samtliga inlägg om kalla bad.

Lämna en kommentar

Annons
Annons